Lovas show - Horse Dance
  

2009-2019

 

Hírek Lovastábor Lovastúra Fotóalbum Lovas show Lovarda Bemutatkozunk Kapcsolat


Horse Dance 2019: János vitéz - Derekegyház-Tompahát
Horse Dance 2018: János vitéz - Balástya
Horse Dance 2018: János vitéz - Sándorfalva

Horse Dance 2017: János vitéz
Horse Dance 2016: Best of....
Horse Dance 2015:  A Fantom
A Horse Dance története

 

Horse Dance 2019: A "János vitéz" Tour

1. Derekegyház-Tompahát

2019. június 30.

2. Hódmezővásárhely, Kéktó Fesztivál

2019. augusztus 9.

3. Sándorfalva, Betyár Fesztivál

2019. augusztus 11.


(A bemutató időpontja: 2019.június 30. Derekegyház-Tompahát)

A 2019-es év sem marad János vitéz nélkül: júniusban Derekegyház-Tompaháton (06.30), augusztusban pedig Hódmezővásárhelyen, a Kéktói Fesztiválon (08.09.) majd másnap Sándorfalván, a Betyár napok kertében lesz látható a Leon-Cavallo lovas tánc-színház előadása.

A sorban az első tehát Derekegyház-Tompahát, ahol június 30-án, vasárnap este 19 órakor kezdünk. A helyszín egy gyönyörű füves lovas-pálya, a Furioso emlékpark.

 Megközelítése: a Google maps segítségével ide kattintva...

Az előadás a tavalyi, Sándorfalván és Balástyán előadott verzióra épül, persze kisebb változtatások, "meglepetések" most is lesznek.

A főbb szerepekben ismét Ferenci Dávidot, Németh Rebekát, Jandácsik Danit, Kovács Andreát és Varró Nórát láthatjuk, a francia király szerepébe pedig visszatér "vendég-művészként' Cselovszki Richárd barátunk, a sándorfalvi Orion Lovasklub lovasa.

Ez lesz az első, a Leon-Cavallo Balástya Fehértói telephelyétől távol eső helyszínünk, így igencsak komoly szervezést igényel a 16 ló és a teljes infrastruktúra szállítása.

Reméljük, sokan eljönnek, eljöttök, hogy ismét közösen lehessünk részese annak a varázslatnak, amelyet lovaglás, a zene és a történet csodálatos összhangja teremt meg!

 

Up-date (2019.07.01.): Hatalmas siker volt a Derekegyház-Tompaháti előadás! Gyönyörű környezet, ideális időjárás, lelkes és népes közönség, minden feltételt tökéletesen biztosító helyi szervező csapat - és kitűnőre vizsgázó, összeszokott szereplő gárda és "háttér-ország". mi is kellhet még?

Először is szeretnénk megköszönni Varga Zsolt alpolgármester úrnak és csapatának a szervező munkát, amivel előkészítették a rendezvényt ill. az előadás napján megteremtették a feltételeket az ideális környezet, látványelemek- és a hangosítás biztosításával. Köszönjük az Equitánia és az Orinon lovasklub támogatását a lovak szállításában nyújtott segítségért, nélkülük nem tudtunk volna 16 lovat az előadáshoz biztosítani. Köszönjük a Kéktói Ménes SE.nek, hogy ismét rendelkezésünkre bocsátották a kis-huszár ruhákat, az előadás egyik fontos jelmez-kellékét.

Köszönjük a lelkes szülőknek, hozzátartozóknak a sok önzetlen munkát a próbák és az előadás során! Köszönjük a "háttérország" tagjainak a pontos, összeszokott és minden apró részletre odafigyelő -és reagáló munkáját, ami nélkül nem lenne ilyen gördülékeny és látványos a show!

És végül köszönet a produkció lovainak és lovasainak: ügyesek és gyönyörűek voltatok! Ferenci Dávid (Pennelope Cruz) és Német Rebeka (Sandy) igaz, tragikus szerelmes pár, érett lovaglással és játékkal. Lélegzet elállítóak a megborzongtatóak voltak. Jandácsik Dani (Miri) "belelnőtt" a strázsamester szerepébe, Varró Nóri Bagója saját lovával (a Penni kistestvérének is tekinthető Angel-el) kitűnő ellenpontja Jancsi karakterének. A franci király szerepében Cselovszki Ricsi (Frédi) csalt - nemcsak mosolyt, hanem hangos nevetést - a közönség "arcára", Kovács Andi (Gini) igazi arisztokrata királylánya pedig hiába vágyódott "hős huszára" után. Ki kell még emelni a tündér-lányok vezetőjét, Herédi Hellát, aki összefogta és irányította tündérlányait és jórészt rajta múlott, hogy az utolsó napokban az előadásba került új jelenet (Tündérkirály-avatás) ilyen pontosan és hatásosan sikerült.

Igazi élmény volt nézni és része lenni ennek az estének!

Büszke vagyok rátok!

Fotóalbum    
 

 


Horse Dance 2018: János vitéz
(A bemutató időpontja: 2018.szeptember 21. és 22. Balástya)

Balástya, 2018-as Virágfesztivál - mindkét napon János vitéz...

A balástyai előadás szereplőgárdája és koreográfiája az augusztusi, sándorfalvi előadással csaknem azonos. A főszereplők között egy változás: a francia királyt ezúttal Kinyó Karolina alakította Hűség nyergében. A pénteki előadás jó "főpróba" volt, hiszen itt apróbb hibák még adódtak (persze inkább csak az vette észre, aki pontosan ismerte, hogy mikor mi történik...), a szombati nap viszont már semmilyen kívánni valót nem hagyott maga után: a szépszámú közönség is lelkesen fogadta a produkciót, valószínűleg az összes eddigi előadás közül ez "ütött" a legnagyobbat, köszönhetően annak, hogy előadásról-előadásra sikerült kisebb-nagyobb koreográfia, dramaturgiai módosítással még érthetőbbé, hatásosabbá tenni a darabot. Igazán fájó, hogy valószínűleg ez volt az utolsó ebből az előadásból....

 

János vitéz - Ferenci Dávid
Iluska - Németh Rebeka
Francia király - Kinyó Karolina
Francia királylány - Kovács Andrea
Bagó - Varró Nóra
Strázsamester - Jandácsik Dániel

továbbá: Molnár Kármen, Molnár Dorka, Hajdú Blanka, Somorjai Zoé, Czeglédy Anita, Mészáros Liza, Ferenci Boldizsár, Helmle Leila, Herédi Hella, Csonka Bíbor, Csonka Bende, Lénárt Csongor
 

Fotóalbum    


Horse Dance 2018: János vitéz
(A bemutató időpontja: 2018. augusztus 17. Sándorfalva)

Másodszor futunk neki a sándorfalvi előadásnak, reméljük, most semmi nem jön közbe...

Eredetileg június végére terveztük, a "Sándorfalvi Városnapok" rendezvénysorazat részeként, de az égiek közbeszóltak. Kipakoltunk, felépítettünk mindent, elpróbáltuk, aztán mikor kezdődött volna a beöltözés a jelmezekbe, leszakadt az ég. Zuhogott vagy egy órán át, aztán kisütött a nap... Akkor eldöntöttük, hogy megcsináljuk, bár vizes volt minden... és a akkor jött a második felhőszakadás... Benn ragadt a sárban lószállító kamion, öltöztető busz. Bőrig ázva, hulla fáradtan értünk este haza - a lovak és lovasok háromnegyede lábon ment- és jött haza, és a sok sok próba, munka, mind mind kárba veszett. Itt a soha be nem mutatott előadás plakátja... A tavalyihoz képest a legnagyobb szereplő-változás a címszereplő esetében volt: Ferenci Dávid, aki már az őszi próbákon is sokat lovagolta Jancsi szerepét, vette át a stafétát a két korábbi főszereplő-lovastól.

Most újra nekifutunk. A szerepelők egy része persze most nem ér rá azok közül, akikkel júniusban készültünk, vannak persze akik maradtak, és jöttek újak is. Remélem az időjárás is kegyes lesz hozzánk... A tervezett szereposztás:

János vitéz - Ferenci Dávid
Iluska - Németh Rebeka
Francia király - Cselovszki Richárd
Francia királylány - Kovács Andrea
Bagó - Varró Nóra
Strázsamester - Jandácsik Dániel

továbbá: Molnár Kármen, Molnár Dorka, Hajdú Blanka, Somorjai Zoé, Kovács Panna, Czeglédy Anita, Vízvári Noémi, Mészáros Liza, Ferenci Boldizsár, Helmle Leila, Nagy Zselyke

 Fotóalbum

Horse Dance 2017: János vitéz
(Az előadások időpontja: 2017.szeptember 15-16. és november 10, Balástya)

 Petőfi Sándor János vitéz c. költeménye alapján készült Kacsoh Pongrátz - Heltai Jenő azonos című, nagysikerű daljátéka, amelyet Viktor Máté hangszerelése tett még "lovagolhatóbbá". Erre a dramaturgiára és zenére készült a Leon-Cavallo - Horse Dance lovas táncszínház 2017. őszi bemutatója, amelyet közel 20 ló és lovas, a színes- és látványos jelmezek tettek még látványosabbá.

Az egyes helyszíneket idéző díszletek alapjául az a néhány szalmabála szolgált, amely hol a falusi legelőt hol a temetőt idézte, de villámgyorsan alakult át (köszönhetően az odaadó díszlet-management stáb munkájának) franci királyi trónná vagy török harcossá. A bemutató előadás koreográfusa Kinyó Karolina, zenei rendezője és rendezője Ferenci Richárd volt, a főbb szerepeket Hoppenthaler János (János vitéz), Karakás Dóra (Iluska), Sehter Tibor (Francia király), Ferenci Dávid (Bagó), Herédi Hanna (Strázsamester) és Németh Rebeka (Francia királylány) lovagolták.


A Leon-Cavallo János vitéze a Youtube-on

Balástya, 2017. szeptember 15-16. "Virágfesztivál" plakát

Balástya, 2017. november 10. "Böllérnap" plakát

   

János vitéz és francia királylány

János vitéz és a Strázsamester

János vitéz és Iluska

A francia király

Stázsamester

Bagó

Az előadás ötletét Ferenci Dávid (akkor még 5. osztályos tanuló) hozta az iskolából, ahol épp Petőfi műve volt irodalomból soron:

- Miért nem csinálunk ebből eladást? - kérdezte, és akkor Apának beugrott egy régi emlék a Szegedi Szabadtéri Játékokról, Varga Miklós, Gregor József és Katona Klári feledhetetlen hangjával. És rögtön leültünk a számítógép elé, és már szólt is az "Én a pásztorok királya" meg a " Vívtam életemben sok nehéz csatát". És akkor tudtuk, ez lesz az! Ezt meg kell csinálni.

Aztán sok-sok munka, próba, késhegyig menő vita árán megcsináltuk.

Mi nagyon megszerettük. Azt éreztük az eddigi három előadás alatt (Balástya Virágfesztivál szeptember 15 és 16, valamint Böllérnapok, november 10.) hogy a közönség is... Remélem, a következő előadást is szeretettel fogadják majd. Egy új helyszínen: 2018. június 29-én Sándorfalván fog ugyanis megelevenedni a régi mese.

Amikor vége...

Fotóalbum

 

 

Horse Dance 2016: Best of Horse Dance Shows

(A bemutató időpontja: 2016. november 11. 16:30)

A produkció címe Best of Horse Dance Show volt, és ahogy a címéből is látszik, ezúttal egy válogatást láthatott a közönség az elmúlt évek előadások legjobb részeiből - és a végére egy meglepetéssel is készültünk!

 

Idén rendhagyó módon nem a szeptember végi Virágfesztiválon tartottuk meg a bemutatót, mivel a díjugrató megyei döntő időpontja pontosan erre a hétvégére esett. Így a novemberi Böllérnap (november 11.) programjába kerültünk, a Leon-Cavallo produkciója nyitotta a kétnapos fesztivált.

Idézet a promenad.hu hírportál cikkéből: "A fesztivált a Leon Cavallo Lovasklub bemutatója indította. A klub székhelye Balástyán található, és nagyon sok fiatal jár hozzájuk lovagolni. A pénteki előadásuk (is) lélegzetelállítóra sikeredett. A lovasok jelmezekben rótták a köröket, miközben egyes jelenetekben a lovak kivilágítva pompáztak a leereszkedő sötétben."

A koreográfiát ebben az évben is Ferenciné Kinyó Karolina készítette, a főbb szerepeket pedig Móricz Tamás, Németh Rebeka, Karakás Dóri és Mészáros Liza lovagolta. A további szereplők pedig Ferenci Dávid, Gábor Gerda, Harsányi Adrienn, Herédi Hanna, Herédi Hella, Kaptás Renáta, Kovács Andrea Márton Panna, Mészáros Dorka, Nagy Regina, Sehter Sára és Varró Nóra voltak. És a 15 négylábú főszereplő: Casino, Gini, Sandy, Penelope Cruz, Indigó, Hűség, Jázmin, Szedna, Szilaj, Bóbita, Jégvirág, Frédi, Vilma, Fiona és Dönci.

A program első részében a tavalyi Fantom produkciót idéztük meg, a Lindsey Stirling által készített Phantom of the Opera remix zenéjére a teljes történet rövidített változatát bemutattuk. Ezután egy szép duett (Music of the night) következett, majd egy kis "bohóckodás" az Ocho-macho "Maskaray"-ére Döncivel fűszerezve. A második nagyobb blokk a két évvel ezelőtti Lord of the Horses előadásból készített válogatás volt, majd a Rómeó és Júlia báli jelenetével zártuk az "alapszakaszt".

Ezután következett a ráadás-meglepetés, a Quimby zenéjére (Lámpát ha gyújtok) készített koreográfia kivilágított lovakkal, elsötétítéssel és a közönség bevonásával. A népes közönség reakciói és a "hivatalos" visszajelzések alapján is elmundhatjuk, hogy a produkció hatalmas sikert aratott, amit mi sem jelez jobban, mint hogy ígéretet kellett tennünk arra, hogy a következő évben mind a két fesztiválon fel fogunk lépni. Megígértük!  Fotóalbum

horizontal rule

Horse Dance 2015 - A Fantom

(A bemutató időpontja: 2015 szeptember 15. és 16.)

 

     

A Leon-Cavallo produkciója óriási sikert aratott a 2015. évi bemutatón: az idei koreográfia gerincét és a zenei összeállítás jelentős részét is az "Operaház fantomja" adta, kiegészítve néhány olyan betét-számmal, amely jól illett a történethez. A 15 lovas és 16 ló, a változatos jelmezek színes kavalkádja, a zsonglőrrel és a kettes-fogat hintóval megspékelt hat tételből álló magával ragadó show - a visszajelzések alapján -  megállná a helyét sok más lovasbemutatón vagy fesztiválon is.

Idézet az előadás bevezető narrátor szövegéből: "A Leon-Cavallo lovasklub lovas-táncos produkcióinak sorában az előző évben – talán többen emlékeznek még rá – a Lord of the Horses címmel a jó és a rossz párharcáról meséltünk a lovas koreográfia nyelvén.
A mai napon ennél kicsit bonyolultabb dologra vállalkozunk: azt szeretnénk megmutatni, hogy a világ nemcsak jóból és rosszból, fehérből vagy feketéből áll – ennél sokkal bonyolultabb és sokszor „a szemnek nem is látható” az, ami igazán fontos. Hogy a szerelmet néha csak egy szalmaszál választja el a gyűlölettől, a szenvedély lehet gátakat elsöprő, felemelő - de lehet mindent felperzselő-pusztító is.

És arról, hogy vannak olyan határok, amelyeket ha egyszer átlépünk, már nincs többé visszaút.
Az Operaház fantomja nem gonosznak született: az álarc mögött egy eltorzult arc, de egy művészi lélek, egy zseni bújik meg, aki ugyanúgy vágyik a szeretetre, a szerelemre, mint bármelyikünk. És amikor látja nővé és ünnepelt sztárrá válni azt a gyermeket, akit ő tanított a zene szeretetére, a be nem teljesült vágy előbb haraggá, majd gyilkos indulattá válik.
És bár a szerelem mindent legyőz – happy and most még sincs. Csak egy régi mítosz él tovább... A fehér álarc és a fekete rózsa még a síron túl is velünk marad."

  Fotóalbum

A promenad.hu cikke   A prememad.hu fotógaléria

 

horizontal rule

A Horse Dance története

  A Leon-Cavallo lovasai először 2009. októberében, az akkor még  "Balástyai Zöldség- és Virágfesztivál" nevet viselő rendezvényen mutatkoztak be önálló show-műsorral. Az alapot már akkor is a nyári táborok záróünnepségei adták, amelyre rendszeresen készültünk zenés-lovas kűrök bemutatásával. Bár ezek szereplőgárdái mindíg az adott lovastábor lakóiból álltak össze, azért az állandó lovasok, tábor-segítők benne voltak a legtöbb ilyen előadásban, így a szeptemberi próbák alatt már csak össze kellett csiszolni az egyes műsorszámokat. Ennek az első bemutatónak külön érdekessége, hogy lóhátról élőben énekelt musical-dalokat Német Mercédesz és egy duettet is előadott Kovács ("Dzsozi") Jozefinával.

  A 2010. évre azonban már egy különlegességgel készültünk: a "Horse Folk Dance" bemutatóval, amelyet a Vadvirág néptánccsoporttal közösen mutattunk be: a lovas négyszög közepén lévő színpadon a néptáncosok táncoltak, őket lovagolta "körbe" a lovasbemutató csapata. Voltak olyan részek, ahol a táncosok voltak a "főszereplők", volt, ahol a lovasok, és természetesen a "csúcspontokon" együtt kápráztatták el  a közönséget, akik a szemerkélő eső ellenére is nagy lelkesedéssel fogadták a produkciót. A közel 40 perces előadás forgatókönyvét írta és rendezte Ferenci Richárd, a lovas koreográfia Kinyó Karolina és Ferenci Richárd, a zenei szerkesztő és néptánc koreográfus Laczkó Barbara volt.

 

  2011-ben az előző évi előadás egy kis ráncfelvarráson ment keresztül, 30 percre rövidült (kimaradt a díjugrató betétszám), és a balástyai, immár "Virágfesztivál és Lovasnapok" rendezvény mellett (szeptember 30.) a makói "Hagymafesztiválon" (szeptember 11.) is bemutatásra került.

  A következő két évben visszatértünk az eredeti koncepcióhoz: a Horse Dance 2012. és 2013. 3-5 perces, jelmezes lovas kűrökből összeállított vegyes show-műsor volt, Kinyó Karolina lovas koreográfiáival. A 2012-es produkció érdekessége az volt, hogy esti bemutatóra lett tervezve, kivilágított lovakkal.

 

  A 2014. évre már úgy szólt a felkérés, hogy mind a fesztivál nyitóestjén (szeptember 26., péntek) mind a legnagyobb közönséget vonzó szombati nap (szeptember 27.) délutánján mutassuk be az előadást. Így a "Lord of the Horses" produkció még több érdeklődőhöz jutott el, és aratott kirobbanó sikert. Itt ismét volt agy "forgatókönyv", a történet a jó és a rossz harcáról szólt és arról, hogy a szeretet-szerelem végül mégis legyőzi az erőszakot. A sikerhez a látványos lovagláson, a jó zenén kívül a hatásos jelmezek is nagyban hozzájárultak. (Jelmez, koreográfia: Kinyó Karolina, zenei szerkesztő: Ferenci Richárd, rendezte: Kinyó Karolina-Ferenci Richárd)

    

   

További képek a fotóalbumban!